2009-01-08

Några ord om nyårsaftonens ölprövningar

Givetvis provade Baggen och rojo lite olika öl även på nyårsaftonen. Det blev en lite mer avslappnad session där ingen av oss förde så mycket anteckningar, det var bara jag som noterade små stödord i postponerade SMS, detta intelligenta sätt att spara sina tankar för senare revidering.

Vi gick ut hårt och började med att prova två olika årgångar av Hibernation Ale från Great Divide sida vid sida: en flaska från i år och en från 2006. Etiketten har förändrats något, istället för en bild på berg, snö och en skidåkare pryds etiketten numera av ett slags träimitation. Jag gillade den gamla etiketten bättre, det var mer liv i den – vilket i och för sig kan vara malplacerat med tanke på namnet.
Hibernation från 2006 var en grumlig vätska till skillnad från 2008, men grundfärgen verkar vara densamma. Den gamla var rundare i smaken. Årets sticker mer av alkohol. Jag smakade en förra året, 2007, och minnesbilden av den stämde bättre överens med 2006:an. Båda delar de dock samma härliga fyllighet och smak med inslag av choklad och viss bitterhet.

Efter detta var det dags för en flaska Knark Imperial Stout III från Duelund Bryglade i Danmark. En hygglig stout enligt mig, men inget direkt att hänga i granen. Mycket svart och inget direkt kvarvarande skum att gnälla över. Smakade kaffe och det fanns spår av lakrits både i doft och smak. Växte lite när temperaturen gick upp (serverades antagligen lite för kall från början).
När alkoholen började göra sig påmind var det dags för två öl ur Ölbutikkens 6-pack från specialeventet i september; Mikkellers Barrel Aged Smoke a Ciggy samt Whisky Barrel Black as the Night, båda 25 cl flaskor.
Smoke a Ciggy var en rauchbier och en riktigt rökig sådan också. Nu är jag inte någon direkt beundrare av denna öltypen, men Baggen gick igång ordentligt på den. Ajje, mannen i huset vi fick låna över nyåret, påpekade mycket fyndigt att ölen luktade bakelit – och det var faktiskt en mycket bra iaktagelse. Kanske har Mikkeller kört en gammal telefon i mixern innan.
Den totala motsatsen var Whisky Barrel Black as the Night: helt riktigt mycket svart och med en söt, frän ton. Lakrits och kaffe, dock kände jag inte av så mycket whiskytoner. Påminde lite om Burboun Conty Stout, möjligtvis för att jag smakat den nyligen också. Klart kvällens bästa öl!
Sedan infann sig katastrofen. Jag hade tagit med mig en färsk flaska Hel & Verdoemenis som skulle delas. Tempot var dock lite för högt och flaskan hade med fördel avsmakats dagen efter nyårsaftonen istället – nu blev det en ganska okoncentrerad provning. Det var visst nån middag och annat som skulle avhandlas också, med mera. Det var ju ändå nyårsafton.
Som om det inte vore nog, släpptes en vitlöksklyfta i mitt dricksglas när jag drack vatten mellan ölen. Jag sköljde ur det innan jag skulle hälla upp, men det visade sig inte vara nog. Baggen smackade och slurpade av förbannelsen till öl, men jag rynkade mest på näsan och frågade mig om det verkligen skulle smaka sådär konstigt. Det skulle det inte. Efter en rokad av dricksglasen insåg jag att vitlöken var kvar i glaset och hade reagerat med ölen. Synnerligen korkat.

Vi avslutade med en Rated XX från Amager i Danmark. En riktig humlebomb, med 20(!) olika sorters humle. Frisk och god, ganska lättdrucken.
Trots missen med Hel & Verdoemenis en ganska lyckad kväll med flera intressanta öl! Hibernation 2006 vann kampen mot 2008 och Mikkellers Whisky Barrel Black as the Night vann kampen för hela kvällen (och 6-packet so far, har bara Kölle, Kölle trä och Xbeeriment kvar nu).

2 kommentarer:

  1. Synd att inte "hell % damnation" fick en ordentlig chans, jag tycker personligen att det är ett underbart öl, stiligt och något subtilt så kanske inte det ultimata på nyår.. Kul för dig att du har något kvar av sexpacket, jag drack själv upp hela bara några dagar efter EBF haha. Låter annars som en trevlig afton med fokus på rätt ställe ;) gött med Rated XX som avslutning.

    SvaraRadera
  2. Hibernation Ale verkar skilja sig en hel del mellan årgångarna. 2007 hade en mer aggresiv amerikansk humlesmak medan årets upplaga var mer brittiska maltig. Kanske julens bästa öl i båda fallen.

    SvaraRadera