2009-01-09

Eländes Elände!

Då Stene på Akkurat tipsade om att de skulle koppla på ett fat av Närkes senaste öl "Elände" så kunde jag helt enkelt inte motstå frestelsen utan begav mig dit igår afton.

Jag har en svaghet för lågalkoholhaltiga sessionsöl och Närke har fortfarande inte producerat något öl som inte fallit mig i smaken så förväntningarna på detta öl var, inte helt oväntat, ganska höga.

Efter en stunds väntan fick jag så det efterlängtade ölet serverat. Ölet har en kolsvart färg och ett generöst och luftigt skum som inte verkar ha några intentioner att försvinna bort i första taget. När jag doftar lite lätt på ölet så är det främst toner av kaffe, korn och humle som jag upptäcker men även en lätt touch av citron. Smaken är relativt lik doften med tydliga smakelement av choklad, kaffe, citrusfrukt och en väldigt diskret ton av lakrits mot slutet. Trots sin låga alkoholhalt är kroppen relativt fylligt och det har en härlig beska som får ölet att kännas balanserat. Gott!

Inte det bästa ölet jag druckit från Närke men för att vara ett öl på 4% alkohol så är det riktigt bra. Mer sessionsöl åt folket!

5 kommentarer:

 1. Roligt med nån mer som gillar alkoholsvaga men smakrika sessionsöl. Testade Elände på Örebro Öl och Whisky Festival och tyckte den var trevlig. Kanske en liten aning för mycket citrushumle bara.

  SvaraRadera
 2. Har inte smakat Elände, får hoppas på att den finns kvar om två veckor då jag ska upp till huvudstaden.

  SvaraRadera
 3. Låter mycket intressant. Har inget emot alkoholsvaga "sessionöl", även om jag har lite svårt för svaga porter/stouts på något sätt - det är något som inte brukar funka. Jag är dock övertygad om att Närke lyckats göra en bra alkoholsvag porter. Älskar verkligen alkoholsvaga pale ales i stil med cAmarillo, som verkligen är fantastisk.

  SvaraRadera
 4. Detta måste ju testas-Vintermörker är ett vackert ölminne jag har

  SvaraRadera
 5. Gillar namnet :)
  Kan inte förstå att Närke inte försöker slå sig in på buteljeringsmarknaden. De har ju hur många förstklassiga öl som helst, men det gäller att lyckas tajma in dom när de finns på fat på ens lokala favoritpub. Lite synd.
  Sen tycker jag den skäggiga besten till bryggmästare är en aning otrevlig IRL.

  SvaraRadera