2009-01-11

Avery Czar 2005

Igår var det äntligen dags att korka upp en flaska som jag sneglat på i mitt ölskafferi en längre tid nämligen The Czar från Avery Brewing.

Ölet är av typen imperial stout och den version som dracks denna afton var på 11%. Nuförtiden har de tydligen höjt alkoholnivån till 12.2%.

Ölet är svart som natten och har ett luftigt, beige, skum. En otroligt doft av bär och frukter sprider sig i rummet när ölet hälls upp i glaset. Inte alls vad jag väntade mig faktiskt. När jag doftar lite mer på det så upptäcker jag även dofter som choklad och även en subtil närvaro av ek (detta öl ska inte vara lagrat på fat enligt vad jag erfarit).

Efter att ha låtit ölet stiga lite i temperatur (jag hade haft flaskan ståendes på balkongen i ett antal timmar innan serveringen...) så var det äntligen dags att smaka på det. Ölet är väldigt lättdrucket och smakar mycket av mörk choklad, karameliserat socker, mogen frukt och en väldigt diskret touch av rökighet(!). En lätt och torr beska gör sig bekant mot slutet av den första klunken öl. Ölet är relativt lätt kolsyrat.

Detta öl påminner mer om en belgisk stout typ Black Albert än de traditionella amerikanska stoutarna jag druckit på senare tid. Jag har inte druckit detta öl färskt så det är möjligt att jag har tiden att tacka för denna balanserade perfektion jag nu dricker.

Avslutningsvis vill jag bara säga att detta är helt klart en av de bästa imperial stouts jag druckit på väldigt länge och jag är glad att jag har 3 flaskor kvar i skafferiet. Mums!

3 kommentarer:

 1. Kul! Jag har en sådan flaska i skåpet. Nu ser jag ännu mer fram mot tillfället då den skall avsmakas.

  SvaraRadera
 2. Låter synnerligen intressant! Sitter själv på en Mephistopheles Stout från Avery som jag funderar på att smaka snart. Någon som har erfarenhet av den?

  SvaraRadera
 3. När jag testade ölen tyckte jag att den hade en artificiell doft av körsbär som jag inte uppskattade. Upplevde även ölen som lite väl söt för min smak. Ingen av mina favoriter men efter din recension blir man ju sugen att testa den igen.

  /Markus

  SvaraRadera