2010-04-25

Belgien dag 3!

Efter en god natts sömn samt en rejäl frukost på vårt hotell var det dags för ytterligare en dag med lite ölutflykter. Siktet var instället på Picobrouwerij Alvinne samt De Struise Brouwers.

Gemensamt för dessa bryggerier är att de är belägna i 2 "byar" och kan således vara lite halvkluriga att hitta om man inte har en gps eller dyl.



Vi anlände till Picobrouwerij Alvinne strax före klockan 12 och bryggaren Glenn önskade oss hjärtligt välkomna och visade oss runt i bryggeriet som förmodligen var ett av de mindre kommersiella bryggerier jag sett. Mycket charmigt!

Efter den korta rundturen så var det givetvis dags att prova lite öl, den tidiga timmen till trots. Glenn bad om ursäkt för att han bara smuttade på ölen men tydligen hade han varit ute kvällen innan och det hade varit en _blöt_ afton.

Vi provade följande...

  • Hop Trilogy Centennial
  • Purfärsk belgisk ipa med rejäl beska och en skön syrlighet. Mycket gott. 4/5
  • Kerasus Bourgogne
  • En kriek lagrad på bourgognefat med sköna toner av svartvinbär och vanilj samt färska körsbär. Väldigt hög drickbarhet på denna. Perfekt för en varm sommardag! 4/5
  • Melcior Mackmyra Oak Barrel Aged.
  • Ett barleywine som fått gotta till sig på svenska Mackmyrafat som de bytt till sig från De Struise Brouwers om jag minns rätt. Ett ganska ungt barleywine med smak av rök, trä, vanilj, karamell och diverse färska frukter. Gott men behöver nog stå still sig ett år eller två innan det visar sin fulla potential. Trots att det var en smakbomb så var det väldigt lättdrucket och de 11% ABV som skulle finnas där märkte vi inte av alls. 3.5/5
  • Extra Restyled
  • Vet inte vad jag ska klassa denna öl som men kanske en belgisk imperial bitter? Den hade en väldigt solid maltbas med mycket smak av citrus och frukt men ändå inte sådär mycket att jag vill kalla den en ipa. Ett väldigt balanserat öl var det hursomhelst och slank ner kvickt. Intressant och gott. 3.5/5
Efter vi provsmakat klart så gick vi loss i deras ölbutik och handlade med oss lite gott och blandat. Självklart enbart av deras egna produkter.



Efter att vi intagit lite lunch på 't Rusteel (c:a 500m från Picobrouwerij Alvinne med 300 sorters öl och utsökt mat!) så var det dags att köra vidare ut på landsbygden för att leta efter De Struise Brouwers och handla lite öl.

Bryggeriet var inget problem att hitta och vi blev varmt mottagna av Carlos som verkar ha fått axla rollen att sälja öl och ta emot besökare från när och fjärran.

Givetvis blev vi även här bjuda på lite öl och vi testade följade (samtliga från fat)..

  • Earthmonk
  • En riktigt bra flanders red med solid maltbas och ljuvliga smaker av frukt, trä, funk och bär. En riktig höjdare inom sin genre. 4.0/5
  • Pannepot 2007
  • Vem känner inte till detta öl? Ett mörkt belgiskt öl med smak av karamell, kryddor, mogen frukt, Socker och jäst. Ett par års fatlagring hade gjort underverk med detta öl som nu var riktigt välbalanserat och mycket lättdrucket. 4.5/5
  • Witte
  • En belgisk wit som smakade väldigt somrigt men toner av citrus, hö, koriander och jäst. Ett uppfriskande öl utan att vara något extraordinärt. 3.5/5

Efter att vi provsmakat klart ölen fyllde vi en back med lite godis från bryggeriet. Bl a dessa...


Efter detta styrde vi kosan tillbaka mot Antwerpen för att ta det lugnt en stund innan det skulle bli ett besök på den legendariska puben Kulminator. Fast det är, som man säger, ett annat blogentry... :)

2 kommentarer:

  1. Ojoj det där ser ut att ha varit en rolig dag. Häftigt att få smaka Earthmonk också!

    SvaraRadera
  2. Sämre dagar lär man ju kunna ha :) Jag åker till Belgien imorn, men denna gång blir det bara några dagar i Bryssel och Antwerpen. Resa i Belgien med bil lär man ju göra någon gång.

    SvaraRadera