2009-08-07

Öl i Bolaget 3/2009


För att göra livet lättare för er andra, tänkte vi summera lite vad Systembolagets egen tidskrift Bolaget nämner i varje nummer, främst med betoning på öl.

Chefredaktören Staffan Brännstam inleder med att skriva en ledare om varför han blev så intresserad av vin. Skaldjurssäsongen är på intågande och man matchar olika drycker med de läckra små liven. Vilken dryck passar bäst till kräftorna?

"Öl är bäst, på grund av kräftornas sälta och umami, den femte grundsmaken, säger Barbro Jonsson, Systembolagets expert på dryckeskombinationer."

I den stilen fortsätter Bolaget att summera drycker till de olika skaldjuren. Skaldjurstallrik: Öl, ljus lager, gärna med liten sötma. Räkor: ljus lager med medelstor beska och fyllighet. Heta räkor: gärna veteöl. Krabba: om den är vakuumförpackad passar en ljus lager med medelstor beska. Musslor: ljus lager med medelstor beska, förutom om musslorna kokas i öl (nämns inte vilket öl, troligen en ljus lager med medelstor beska och liten sötma, eller kanske ett veteöl), då passar ett veteöl eller ett spontanjäst öl(!), dock inte för beskt. Hummer: glöm ölet helt. Havskräftor: ljus lager med liten beska, eller veteöl. Slutligen ostron: mörk porter eller stout med hög beska.

Bland insändarna behandlar man språkvårdsfrågor om hurvida en alkoholist som tar en återställare tar eller får en sådan, att sill och strömming luktar olika, att bag-in-box-storlekarna är olika, hur man får bort etiketter från vinflaskor, alkoholmonopolet på Färörarna samt om det verkligen finns flaskor på 2 cl.

Fyra sidor ägnas åt vinerna från Bordeaux-området och sedan matchas drycker med läsarnas recept på olika maträtter. Rätten "Kjersti bönor" är så komplex att panelen går bet på att rekommendera någon dryck till den. Läsarna har dock rekommenderat veteöl. "Det har inte mycket gemensamt med 'vanligt' öl men är alltså svårslaget som matdryck", skriver Bolaget om veteölen. Även en svensk lager med balanserad beska eller ett alkoholfritt 1922 Weihenstephaner Hefeweissbier (det går bra att rekommendera lättöl vid namn i tidskriften, eftersom Systembolaget inte har monopol där) går hem.

Till den andra rätten, "Karmgårdsgurka", nämner panelen bara att man ska ställa fram extra salt. Läsarna tycker att veteöl, ljus lager eller alkoholfri Weihenstephaner fungerar bra.

"Ädelostfisk", slutligen. Inget från panelen här heller, och läsarna förvånar med att faktiskt rösta fram ett veteöl eller ett alkoholfritt öl (1922 Weihenstephaner) som lämpliga kandidater.

Sedan skrivs det vidare om bekämpningsmedel (för vinodlingar), att man ska dricka mycket alkohol om man vill byta kön utan att genomgå en könsoperation och ett uppslag om Vodka.

Druvan Pinot gris (en mutation av Pinot noir) blir presenterad och man skriver om CSR, Corporate Social Responsibility, ett slags mått på samhälls- och miljöansvar. Grynkorvens vänner rekommenderar drycker och bland kandidaterna nämns ett aromatiskt tyskt veteöl och Chimay blå (skumt att det nämns, med tanke på det tidigare nämnda monopolet).


Chimay blå passar bra till grynkorv.


"Årets butik" hos Systembolaget är utsedd, det blev butiken i Haninge som var den som hade mest nöjda kunder, kunnigast och mest engagerad personal samt effektivast ålderskontroller. Priset är en resa till ett av USA:s bästa öldistrikt. Haha! Nej, jag bara skojade. Givetvis blir det en utbildningsresa till ett europeiskt vinland, närmare bestämt Portugal och Dourodalen.

En artikel om alkohol och religion avslutar numret, där både mjöd och öl får plats tack vare våra hedniska förfädrer. Bland annat nämns exempel på riter då öl var påbjudet att drickas: "barnsöl (vid dop), fästingsöl (vid trolovning), giftasöl (vid bröllop), gravöl (vid begravning) och arvöl (vid arvskifte)".

Och varför inte avsluta med några kloka ord från den fornnordiska Havamal:

"Så gott är det ej som det säges vara,
ölet för människors ätter;
ju mer en dricker, dess mindre har ju
en man av sitt minne och vett."

3 kommentarer:

 1. grymt roligt inlägg, kunde knappt hålla mig för skratt. Jag får nog ta och börja dricka mer ljus lager med medelstor beska eller veteöl, det verkar ju funka i alla lägen ;)

  SvaraRadera
 2. Hahaha. Ja, det var ju lite småkul.

  SvaraRadera
 3. Det funkar kalas att koka musslor i 1554 Haystack Weat. :D

  11664 Brooklyn Schneider Hopfen-Weisse bjuder f.ö. på massor av humle (för att vara ett veteöl), både i doft och smak. Rekommenderas!

  Var f.ö. i Trondheim förra veckan och besökte Vinmonopolet, vi har det faktiskt för djävla bra med vårt Systembolag. Fast det är klart, jag var ju Danmark för någon vecka sedan...

  SvaraRadera