2009-05-24

Ballast Point Calico Amber Ale


Från senaste danmarksresan kröp det med en flaska Calico Amber Ale från bryggeriet Ballast Point. De huserar i Kalifornien i USA och har bland annat även gjort Big Eye IPA som har rätt bra betyg (med all rätt, det är en mycket lättdrucken och välsmakande IPA).

Calicon har en gyllenbrun vätska. Från början lägger sig ett tjockt mellanvitt skum som sedan faller till luddig gröt och bildar öar på ytan. Doften är inte så stark, en del nötter och smörkola, i vissa drag påminner det faktiskt om något så simpelt som en Kilkenny (eller en avancerad Caffrey's), men det är en friskare och ljusare approach här. Viss humle möter näsan, men desto mer malt. Aprikoser också? Tja, flaskan kan ha något år på nacken och därför inte vara lika humlefrisk.

Det mesta kommer dock igen i smaken som bjuder på relativt mycket sötma och vätskan klibbar fast i munnen. Torkad frukt finns där också. Inte så mycket kolsyra att prata om. Nötigheten och friskheten gör att den drar tankarna till Double Bastard, men Calico har nog betydligt mer beska. Jo, beskan kommer fram mer och mer mot slutet.

Relativt lättdrucken och smakrik, balanserad och väl värd att drickas fler gånger med tanke på dess låga alkoholhalt på 5%.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar