2009-05-21

Rapport från Københavnske Øldage 2009Åhej, en underbar helg med tidiga morgontåg och flygturer. Vad gjorde vi egentligen i Köpenhamn? Varför var vi där? Vad tyckte vi? Var vi nyktra? Ja, frågor får oftast sina svar... så det får de även här, i en kanske något dramatiserad version.

B: Var tvungen att masa mig upp redan vid 7-tiden för att hinna ta mig ut till arlanda och ta flyget till Köpenhamn. Flyget var några minuter försenat men piloten lyckades tydligen ta igen den tiden i luften då vi anlände inom utsatt tid. Efter att jag kommit av planet så var det 20(!) min väntan på bagaget. Detta kanske kan tyckas inte vara så lång tid men när man är sugen på att åka till Ölbutikken och shoppa loss så kan det kännas som en liten evighet.

R: Ja, du var ju sen som vanligt.. eller inte. I kön stod jag först och fick axla det stora ansvaret att inhandla alla dina flaskor blåbär, men trots den optimala placeringen så hamnade jag vid öppnade nästan sist... men det gick bra ändå. Dock fick jag reda på att det var max 1 (!) flaska per person av Mikkellers X Calvados Barrel Aged och Black Damnation. I kön bjöd mig Filip Lenrick för övrigt på en Tanngrisner Imperial Stout 2008. Mycket intressant hembrygd, mycket choklad och malt vad jag minns... och sporadiskt uppfriskande i väntan på allt. Tack Filip!B: Hursomhelst, jag tog en taxi som körde mig direkt till Ölbutikken där jag mötte dig och Anders från Anders And Ale. När jag kom in i butiken var där sjukt mycket folk och bland alla andra stod Fredrik från Malt Humle Jäst & Vatten och väntade i kön. Efter att vi pratat en stund så fick jag äntligen handla 1x Mikkeller Calvados Barrelaged Imperial Stout samt 1x Struisse/De Molen Black Damnation samt 4x Oerbier Reserva 2007. Jag hade egentligen tänkt handla mer men det var så mycket folk i butiken att jag beslöt mig för att vänta utomhus tills det lugnat ner sig lite. Medans jag väntade på lugnet passade jag på att trejda lite öl med en dansk.

R: Helt sant, det var sjukt mycket folk i kön! Ölbutikken är inte särskilt stor, det är ju som ett regnskydd i Stockholm när bussen väntar. 30 personer väntar i en kö där de första tio får skydd över huvudet. Fast det regnade ju inte i Köpenhamn just då. Men jag tog mig också in och handlade bland annat HOP 15 och några Fru Frederiksen och annat godis. Ah, Ölbutikken är sjuk!B: Lugna dig! Efter all shopping var klar så beslöt vi oss för att det var dags att förflyttas till hotellet och dumpa ölen vi nyss hade inhandlat, så vi kunde ta en buss ut till Fish & Beer för att se om de hade något skoj. Jag tror det var buss 5A vi tog, och den stannade ett par minuters promenad ifrån butiken.

R: Jovisst var det 5A. Men det gäller ju att veta vad som är norr eller söder.

B: Skulle inte jag veta det?

R: Eh, ja. Vi kan väl fortsätta prata om öl istället

B: Din lilla tomte! Jaja, Fish & Beer hade en massa skojig öl men inte så mycket som var jätteintressant. Jag köpte en flaska Three Floyds Behemoth och ett par småflaskor till.

R: Men vänta nu, det var väl ganska stort och det fanns en hel del mer än vad du köpte?! Jag köpte bland annat Southern Tiers Phin & Matt's Extraordinary Ale, Santa's Little Helper 2008 från Port Brewing, en flaska Limfjordsporter... och så vidare! Utrymmet var ju mycket större än Ölbutikken och framför allt det lilla Barleywine

B: Men jag har ju redan en massa öl hemma! :) För att fira vår resa till Köpenhamn stannade jag vid en livsmedelsbutik och köpte med mig lite av Ölfabrikkens burköl som vi sedan konsumerade på hotellet. Portern är inte dum alls.

R: Det var verkligen helt  rätt, jag blev faktiskt ganska förvånad av Ölfabrikkens porter på burk... den var MYCKET fylligare än vad jag mindes, och Reza som ständigt säger att den var bättre förr måste ha undvikit att smakat denna version... den var verkligen inte alls vattnig utan mycket fyllig och chokladig! Varför missade jag att köpa med mig dessa burkar på hemvägen? Jäklar! Den vanliga pale alen var inte dum heller, men den sprangs om av Ölfabrikkens Cream Ale i en påskvariant.

B: Sug på den du... Men som du vet blev det en tur på kvällen till Lord Nelson som aftonen till ära hade en bunt intressanta öl påkopplat och vi drack nog kanske en öl för mycket för det var väldigt vingligt på vägen tillbaka till hotellet... Nekron, Batch 1 och Festival Special slank väl ner. Nästa morgon vaknade jag vid 9-snåret med en lättare bakfylla. Det kändes inte helt ultimat med tanke på att vi skulle spendera dagen på ölfestivalen. Efter några glas vatten och lite piller så kände jag mig iaf mogen för frukost och därefter avfärd till festivalen.

R: Du kan nog lida lite, eftersom du lurade mig att dricka en massa öl där! Såklart. Nu kom jag dessutom på att Tjekket Pilsner från Mikkeller var ju inte helt fel. Mycker mer humle och balans än en vanlig tjeckisk lager än bara smörigheten. Det vann den på!B: Men låt oss gå lite framåt, rojo! Till Festivalen. Väl framme så var köerna minimala och de verkade hanteras effektivt. Inträdet kostade 200 DKK och då ingick 10 poletter. Ytterligare 2 delades sedan ut till medlemmar av Svenska ölfrämjandet samt Danska ölentusiaster. Mässan flöt på bra och det var inte märkbart med folk som var för berusade. Luften i Valbyhallen blev dock misärdålig efter några timmar så det blev till att hämta en öl för att sedan njuta den utanför hallen. Vi stötte på ölnördar med jämna mellanrum för att snacka lite skit och diskutera öl som vi provat.R: Luften ja... herregud. Jag trodde att Europeiska Ölmässan förra året (2008) var stor, men även om detta var mindre så tror jag att det blev en större överraskning än tidigare. Jag skulle ju dessutom Twittra från festivalen, men det blev lite mycket att hålla ordning på; ölglaset. noteringarna, programmet, folk, mobilen... tja, men det kom fram några små roliga tweets i alla fall.

B: Vid 17-snåret började mitt huvud kännas lite väl tungt, med en skön kombination av bakfylla som gjorde sig påmind ihop med den dåliga luften så vi beslöt oss att lämna festivalen vid detta tillfälle.R: Men vad var ditt favoritöl då?

B: Nörrebro - Seven / Seven port-barrel-aged; Mikkeller & Nögne ö - Tyttebaer; De Molen - Eiken Hel & Verdoemenis (Varför köpte jag bara 2st? Argh!); Nögne ö - Dark Horizon 1:st editionBøgedal Nr. 0143R: Du lyckades ju verkligen pricka in de bästa ölen?

B. Jo, en det kräver ju lite erfarenhet. Jag vet ju vad som bör smakas och inte. Men never the less, vad smakade du?

R: Det blev Seven här med och Tyttebär som inte var någon höjdare. Det var däremot Eiken Hel & Verdoemenis som jag inte köpte en endaste flaska av, det var en stor miss! En riktigt god porter var nr 80 från Fuglebjerggaard. Mout & Mocca från De Molen innehöll tokigt mycket kaffe. Nugget, Canadian Maple, Cowboy - den onde... och så glassen med Holbäk Whiskey Stout i, det var en häftig smak.B: Härligt mycket bra öl blev det ändå. Nu tycker jag vi rundar av med att säga tack till Danske Ölentusiaster som arrangerade festivalen och tack till alla trevliga ölnördar vi träffade. Vi ses!

12 kommentarer:

 1. Jättekul reseskildring, tackar! Fast den kändes lite rumphuggen på slutet.

  SvaraRadera
 2. Tack för en underhållande läsning! :)

  SvaraRadera
 3. Det var kul att få träffas irl. Hoppas hemresan gick bra, jag och Anders var kvar tills vi blev "utslängda" från festivalen;-)

  SvaraRadera
 4. @bark Jo, det kan jag hålla med om. Men man måste sluta pladdra någonstans i texten.

  SvaraRadera
 5. @Markus Läste det, ni måste ha varit lite snurriga. Speciellt efter Dark Hor 1st ed. Och du, vi använder inte IRL längre, utan AFK. ;)

  SvaraRadera
 6. Mycket underhållande Rojo & Baggen!

  SvaraRadera
 7. Haha AFK :)

  Instämmer, trevlig läsning!
  Nästa år är vi fler på tåget..
  Btw jobbade jag som trafikledare när ert tåg blev sent från Gbg, växlingen hade inte klargjort tåget utan bara lämnat det på spåret.. ;)

  SvaraRadera
 8. Trevlig läsning! Man blir verkligen sugen på att besöka festivalen i framtiden.

  SvaraRadera
 9. Din jävel! du lyckades fånga mig på foto! å andra sidan så ser jag ju rätt bra ut där bak i min blåa fina jacka..

  Mycket trevligt att träffas!

  SvaraRadera
 10. Det var mycket trevligt att tfäffas. Vi syns i Stockholm till hösten.

  SvaraRadera
 11. @dempa Det behövs nog för gästerna svek festivalen enligt danska Beerticker.dk. Växlingen, säger du... jag tror nog du hade ett finger med i spelet! :)

  SvaraRadera
 12. @andersand Jag vet, din fina blåa jacka... men vem är den där tönten framför dig i bilden? :)

  SvaraRadera