2009-07-17

Ballast Point - Big Eye IPA

Efter en längre paus i bloggandet kände jag att ikväll var det dags för en diskret återkomst. Det har inte druckits så mycket intressant öl utan det har blivit gamla klassiker som Weihenstephaner Weissbier samt en bunt öl från det lokala bryggeriet Skebo Bruksbryggeri. Jag har bytt till mig en massa mumsiga öl från staterna som jag kommer att recensera senare i höst när det återigen är säsong för "tyngre" öl.

Kvällen till ära så tänkte jag testa ett öl som legat i kylen ett par månader nämligen Big Eye IPA från det amerikanska bryggeriet Ballast Point Brewing Company.

Vätskan är gyllene orange och skummet är beige och relativt fast. Det verkar vara gott om kolsyra. Doften är ganska typiska för en amerikansk ipa med klara toner av frukt (apelsin, citron), gräs samt en karamellig maltsötma.

Smaken är verkligen av vad förväntar sig av en amerikansk ipa med härliga nyanser av tangerin, apelsin & citrus, tall, blommor och karamell. Detta är ett väldigt bra exempel på balanserad humlejuice. Bitterheten finns där men den tar på inget sätt över smaken utan det är bara att luta sig tillbaka och njuta i sommarvärmen.

Man har bara använt sig av Centennial-humle i detta öl vilket gör den kanske lite tråkigare än vad den skulle kunna ha blivit om man gjort en mer komplex humeprofil när man tog fram receptet. Detta till trots så är det ett väldigt gott öl som jag varmt rekommenderar. Det blir definitivt återköp när tillfälle ges.

4 kommentarer:

 1. Vad skulle man ha lekt med...???...

  SvaraRadera
 2. Hahaha. Vad jag menade var att humleprofilen är lite tråkig och det kändes som det vore trevligare med en mer komplex sådan. Det hade gjort sig smakmässigt.

  SvaraRadera
 3. hoppade över denna när jag var i köpenhamn i april, trodde den hade ett bra tag på nacken - men om inte du fått tag på din via nån trade så borde jag kanske slagit till ändå.

  dorado dubbel-ipa från ballast point var en mycket bra DIPA minns jag när jag drack den för ett halvår sedan..

  SvaraRadera
 4. Kan bara hålla med - en riktigt bra IPA.

  SvaraRadera