2008-12-23

Tröegs - The mad elf ale 2008!

Ett julöl från amerikat, kan det vara något att ha det ?

Kvällens julöl är alltså The mad elf ale från microbryggeriet Tröegs i Pennsylvania, Usa. Detta öl inköptes då jag besökte New York i november detta år.

Färgen på ölet är rubinrött och det lilla skum som bildades vid upphällningen försvinner bort alltför snabbt. Ölet ser dock, trots detta, väldigt tilltalande ut.

På flaskan kan man läsa att detta är en ale brygd med honung och körsbär och just denna doft sprider sig omedelbart till min näsa. Jag kan även känna en mycket trevlig doft av malt och någon krydda som jag inte lyckas sätta fingret på vad det är.

Smaken är väldigt mäktig och jag känner toner av honung, körsbär, belgiskt jäst, mumsig malt och kryddor som jag vid detta läge tror att är kanel och möjligtvis kardemumma. Ölet är inte överväldigande sött utan är lite lagom syrligt i början (jag tror vi kan tacka körsbären för detta) för att sedan övergå i en ljuvlig men balanserad sötma. Detta påminner väldigt mycket om ett barleywine med lite extra kryddor och annat gott iblandat.

Det är inte mycket till kolsyra i ölet och det känns aningen trögflytande men inte på ett oangenämt sätt. Trots att detta öl är 11% ABV så känner jag inte av någon alkohol förutom en angenäm värme när drycken far nedför min strupe.

Detta är kanske inte det mest juliga öl jag druckit men det är nog bland de bästa amerikanska julölen jag prövat. Ett öl som verkligen är perfekt att sippa på under den här årstiden! Nu är det dags att ta sig en funderare varför jag inte köpte med mig ett par flaskor till...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar