2008-12-19

2007 Goose Island Bourbon County Stout!


Då jag nyligen begav mig till New York hade jag redan fått reda på att Goose Island Bourbon County Stout skulle börja säljas på systembolaget så jag köpte endast med mig ett exemplar av 2007 års version. Då jag ikväll påbörjar mina 16 dagar av julledighet så tänkte jag att detta kunde vara ett bra öl att fira med.

Färgen är mörkbrun, nästan svart. Den har ett krämigt lättbrunt skum som sakta försvinner bort och lämnar inga spår efter sig. En enorm doft av vanilj, bourbon, kaffe och choklad infinner sig omedelbart. Vätskan är väldigt trögflytande och det ges inte tillfälle att mer än sippa sakta på detta öl.

Smaken är minst lika intensiv som doften med tydliga spår av rostad malt, vanilj, choklad, mogen frukt samt en lätt touch av lakrits och kryddor. En viss hetta från alkoholen infinner sig när vätskan åker nedför strupen men det är en väldigt behaglig hetta.

Detta öl känns som man tagit det bästa från stout och bourbonvärlden
och kombinerat det till en produkt. Jag kan inte annat än att konstatera att detta öl hamnar på min topp-10 lista över de bästa öl jag prövat. Jag har fått veta att 2008 års version inte riktigt kan jämföras med 2007 då den legat betydligt längre på bourbonfat. Jag ser dock fram att pröva den för att se hur den står sig mot detta, fantastiska, öl. Dessa öl ska tydligen gå utmärkt att lagra i många år framöver och det ska bli intressant och se vad tiden gör med detta öl.

Dags att fortsätta njuta...

5 kommentarer:

 1. Bara för att jag inte orkade köpa någon flaska...

  SvaraRadera
 2. Drack precis en flaska anno 2008, helt otroligt gott! En given femma i betyg.

  SvaraRadera
 3. Jag sitter också och sippar en 2008. Vet inte om jag druckit något godare inom detta typsegment, Stormaktsportern kanske... Bark, köp nu genast några flaskor.

  SvaraRadera
 4. Visst är den god, men en femma är den inte enligt min mening. Den är mustig och tung, men kombinationen av smaker som nästan leder mot turkisk peppar-hållet gör att den känns lite artificiell vilket drar ner betyget till en 4.2 ungefär. Stormaktsportern är i sammanhanget en betydligt godare öl, och det gäller ett flertal andra imperial stouts, åtminstone Stone, Slottskällan och Left Hand.

  SvaraRadera
 5. Jag gav detta öl 4.4 i betyg på Beeradvocate. Jag har druckit godare öl som lagrat på just bourbonfat. En favorit är Angels Share - Bourbon barrel aged från The Lost Abbey. Otroligt välbalanserat och angenämt att dricka. Jag tror att Goose Island BCS kanske skulle vinna lite på att ha en lägre alkoholhalt. Dock tycker jag det fortfarande är vansinnigt gott och ser fram emot att testa 2008 års version.

  SvaraRadera