2011-03-04

Agenten och nya systembolaget.se

Nu har äntligen Systembevakningsagenten kommit igång igen efter Systembolagets förändringar på sin sajt. Jag befann mig i främmande land då den lanserades. Ett tack går till Johan Sjöblom som hjälpte till och bökade lite i den nya koden för att hitta rätt.

Vad tycker vi då om nya Systembolaget? Redan 2008 såg jag en första skiss i en case-bok från företaget inuse (läs mer om hur designprocessen har gått till) och dagens version är väl snarlik. Det har tagit ett bra tag att färdigställa sajten men överlag är det mesta positivt. Framför allt har man lagt krut på beställningsfunktionen och sökning tillsammans med dynamiska kategorival. Det är enklare att på så sätt leta fram drycker steg för steg, istället för att gå tillbaka och fylla i ett formulär igen. Det är ett liknande grepp som agenten använder, fast vi har "facetter" på vänstersidan (och tillåter bara en åt gången).

Däremot brister det i klarhet när det gäller tillfälliga och små lanseringar. Istället för att som tidigare få en lista för enbart en bestämd lansering, tvingas man nu markera små partier, sedan öl och slutligen sortera på datum fallande (två klick bara där, eftersom det sorteras stigande först). Det finns dock genvägar under Tjänster / Aktuella lanseringar som gör att man bara behöver bry sig om datumsorteringen.

Det finns också lite buggar som säkert rättas till med tiden. Det brukar alltid vara så. Bland annat får man felmeddelanden när man går in på vissa produkter som saknas i lager.

Att markera drycker och butiker till Mina sidor fungerar också smidigare än tidigare version. Dryckesprotokoll och inköpslista fanns sedan tidigare, men är uppfräschade och ser bra ut.

På det hela taget en bra och nödvändig uppfräschning. Bra jobbat! Nu hoppas vi bara att Systembolaget också förstår att de är en offentlig verksamhet finansierad av skattebetalare och därför släpper all data om produkterna i ett öppet API så att medborgare med teknisk kunskap kan göra vad de vill med den datan, exempelvis bygga en annorlunda webbtjänst.

9 kommentarer:

 1. Skönt att agenten är tillbaka, det är trots allt ett smidigare sätt att hålla koll på ölsläppen.

  -Jimmy

  SvaraRadera
 2. Underbart att agenten är tillbaka! Tycker att SB's nya är lite väl bökig vad gäller just "nyheter", och vad gäller snabb överblick är agenten fortfarande helt oslagbar. Tackar!

  SvaraRadera
 3. Beerwell-imperiet!
  - Det är stort!

  SvaraRadera
 4. Gött! Tack för att ni gör det enklare för oss öl freaks :)

  SvaraRadera
 5. Skönt att agenten är igång igen!

  SvaraRadera
 6. Först av allt stort tack för ert fina arbete och skönt att allt fungerar igen! Kommer man kunna se beställningssortimentet också igen snart? Eller är det något problem där med systembolagets nya sida/funktion?

  /erik

  SvaraRadera
 7. Vi ska kolla på beställningssortimentet framöver, @erik - just nu fokuserades bara på huvudfunktionen. Jag tror inte det ska vara något större problem, men man vet aldrig...

  SvaraRadera
 8. Blev nästan lite orolig där ett tag för att Agenten skulle gå i graven.
  (pustar ut)
  Gott!

  SvaraRadera
 9. Igår när jag sökte kunde jag inte hitta Nils Oscar Hop Yard i agenten.

  SvaraRadera