2010-05-20

Recept på en bra helg! - Del 2

Lördagen den 15/5.

Klockan var 8-någonting då alarmet gick igång. Trots att dagen skulle bjuda på både ölbryggning och en ölprovning så kändes det lite segt att ta sig upp.

9.30 hämtade en vän till Rojo upp oss för transport till Drakens Ångbryggeri i Mölndal där vi skulle träffa Rick Gordon Lindqvist för att brygga "Baggens Välhumlade Sommarbock", en vetebock med långt++ mycket mer humle än vad som är brukligt för stilen.

Ett separat inlägg om bryggningen kommer vid ett senare tillfälle.

När vi var klara med bryggningen, runt 16.30, var det dags för ett kvickt klädbyte och sedan bege sig mot The Rover Pub för att möta Dempa, Christer och Weine för att intaga en öl och lite mat innan kvällens galna provning skulle börja.


För de som inte har provat burgaren på The Rover Pub, gör det, den är nämligen riktigt bra. De hade fö Mikkeller 1000 IBU på fat under vårt besök där men vi valde att avstå den då kvällen skulle bjuda på rikligt med alkoholstarka öl.

När vi var i stort sett klara med maten dök Victor samt herr och fru Marsiblursi upp för att se om vi var klara att röra oss vidare, vilket vi nästan var. Ett par minuter senare var vi på väg till Christers arbetsplats då det var där provningen skulle ske.

Lokalerna visade sig vara toppenfräscha och där fanns rejält med glas. Christer hade även varit vänlig nog att förse oss med lite tilltugg i form av ost, chips mm.


Nu började folk att plocka fram de öl de tagit med sig till provningen och alla tittade intresserat på när flaskorna ställdes fram på bordet. De flesta öl som skulle provas kände vi ju till i förskott men det har ju hänt förut att någon tar med en skön bonusöl bara för att de kan. Så skedde även denna gång i form av en Mikkeller - X Imperial Stout 2007 Barrel Aged som herr och fru Marsiblursi ropat hem på en välgörenhetsauktion som Mikkeller och ölbutikken arrangerat för ett tag sedan. Man kan väl lugnt påstå att detta var ett öl jag aldrig trodde jag skulle få smaka och jag blev ännu mer tacksam att de tagit med den när de avslöjade hur mycket de betalt för den :-)


Eftersom vi provade _många_ öl under kvällen så har jag valt att fokusera på de, i mitt tycke, bästa ölen och istället skriva lite mer utförligt om dem :)
 • The Bruery - Black Tuesday

  En massiv stout på 19.5% som har lagrats på bourbonfat. Doften är enorm med med toner av chokladlikör, bourbon, vanilj, portvin och rostad malt. Mycket respektingivande faktiskt. Smaken är minst lika enorm där lakrits, malt, bourbon, portvin, russin, choklad, katrinplommon samt soja slåss om att få uppmärksamhet. Det är andra gången jag dricker denna och jag vidhåller att 7-8cl av detta odjur är mer än nog. Väldigt imponerande för att vara 19.5%. Väldigt sött.
  Betyg: 4.5/5
 • Firestone - Walker 12

  Ett öl som är en mix av en massa olika öl från firestone som sedan har fatlagrats vad jag förstår. Mixen är olika för varje årgång. Jag har druckit detta öl vid ett tidigare tillfälle och tyckte då att den var bra men inte jättebra. Doften är ganska intensiv med toner av karamell, trä, whisky och vanilj samt nötter. Smaken är riktigt angenäm och jag känner tydliga spår av karamell, alkhohol, lakrits, bröd, mogna frukter, bourbon samt mjölkchoklad. Måste säga att detta öl kändes väldigt angenämt och balanserat nu mot när jag drack det senast. Tokigt gott!
  Betyg: 4.5/5
 • Cantillion Foufoune

  Självklart bjöd kvällen på en del öl av syrlig karaktär och detta var ett av de 2 bästa dito. Jag har väl inte druckit något från Cantillon som varit "dåligt" men vissa är ju helt klart bättre än andra. FouFoune är iaf en aprikoslambik och jag tror årgången vi hade äran att prova var 2006. Doften är väldigt typisk ett öl av denna klass och toner av sur mjölk, omogen frukt, trä och en viss citronsyra. Smaken är ganska lik doften med undantag av att det smakar "stall" och toner av aprikos tränger fram då och då. Detta är en väldigt "tuff" lambic men den var kändes underbar att bryta av med under en provning då många av ölen var starka och söta.
  Betyg:4.0/5
 • Apis Póltorak Jadwiga

  Vad är nu detta undrar folk? Jo, Victor hade erbjudit sig att ta med denna dryck då den är den högst rejtade mjöden på Ratebeer i dagsläget. Jag gillar mjöd men det är inte många, som jag testat, som varit något att ha. Denna mjöd ska dock vara extra bra för att man haft i hallon, vilda rosor(!) och honungnektar. När jag provsmakade denna infann sig ett stort leende på min mun. Drycken var förvisso sjukt söt men otroligt sammetslen med smak av honung, frukt, karamell samt lite lönnsirap och alkohol. Doften är däremot inte så fantastiskt utan där dominerar mest karamell, alkohol, sirap och en hint av bourbon. Förmodligen är detta den sötaste dryck jag någonsin inmundigat men en 7-8cl att sippa på var underbart.
  Betyg: 5/5
 • The Bruery - Papier

  Kvällens andra öl från populära The Bruery. Papier är en sk old ale där 75 av ölet lagrats på ekfat och 25% är lagrat på bourbonfat. Ölet är på respektingivande 14.5% alkohol och jag förväntade mig en kraftfull arom men finner att den är mer elegant än kraftfull med nyanser av karamell, trä, bourbon samt muscovadosocker. Smaken domineras av dadlar, russin vanilj, karamell, trä och en diskret ton av mjölkchoklad. Sin styrka till trots fann jag detta öl väldigt lättdrucket men det behöver nog ett par år på flaska för att nå sin fulla potential.
  Betyg: 4.0/5
 • 3 Fonteinen - Oude Geuze Vintage 2002

  Geuze är en ölstil jag lärt mig att dricka på senare år. Man inser inte riktigt hur bra denna typ av öl är förräns man använt den för att fräscha upp smaklökarna efter man druckit ett par-tre riktigt tunga och smakrika öl. Hursomhelst så var denna flaska från 2002 och har således ett par år på nacken. Doften är inte så intensiv som jag förväntar mig utan det är diskreta toner av citrus, hö, trä, och syrliga äpplen. Smaken är ganska snarlik där citrus, hö, läder, frukt samt vått trä dominerar. Allting är dock väldigt välbalanserat och den är mycket mildare än jag förväntat mig. En riktig toppengeuze!
  Betyg: 4.5/5
 • De Molen - Hel & Verdoemenis 666

  Bryggeriet De Molen har verkligen blivit ett av mina favoritbryggerier på senare tid. De är inte rädda för att experimentera och producerar nya öl i en rask takt. Detta har öl har fått mycket positivt uppmärksamhet på sistone så jag såg verkligen fram emot att prova det. Doften är ganska mäktig där jag främst känner igen rostad malt, kaffe, rök, cognac och vanilj. Smaken är lite som man förväntar sig efter man känt doften och vanilj, rostad malt, bitterchoklad, en touch av lakrits, mörk karamell och en aning övermogen frukt och cognac trängs om uppmärksamhet. Alkoholen är väldigt väl dold och om man nu får klaga på något så kunde den ha haft lite mer kolsyra (den har dock kolsyra men det är i minsta laget). Ännu ett toppenöl från De Molen.
  Betyg: 4.5/5
 • Mikkeller - X Imperial Stout 2007 Barrel Aged

  Herr & fru Marsiblursi slog på stort och tog med sig detta öl som enbart producerats i 40 exemplar. Det är en 15% stout som lagrats på sherry fat. När ölet hälls upp ser man att det är riktigt tjockt och svart som motorolja. Doften är riktigt söt och angenäm med toner av sherry, melass, mogen frukt, karamell och choklad. Jag satt faktiskt och doftade på detta öl i flera minuter innan jag insåg att jag nog borde smaka lite på det också... Smaken är mycket komplex (minst sagt!) och jag känner igen nyanser av plommon, russin, sherry, melass, mörk karamell, portvin, rostad malt och choklad. Som många stouts i den tyngre skolan så har detta öl en väldigt hög restsötma och gillar man inte det så kanske detta öl är lite i tyngsta laget. Jag fann iaf detta öl otroligt gott och det svider lite i själen att veta att jag inte kommer att få dricka det igen. Vår flaska hade fö nummer 20/40.
  Betyg:4.5/5
Det var en riktigt angenäm kväll med mycket sköna människor och många goda öl. Återigen stort tack till Christer som ordnade med lokal, snacks, mumsiga hembrygda öl samt galna bonusöl mitt i natten :)Jag ser redan fram emot nästa provning!

9 kommentarer:

 1. Mycket bra sammanfattat! Jag vet ju hur länge du har kämpat med detta inlägg! :) Ibland förstår man inte förrän långt senare vad man faktiskt gjort. Vill också passa på att hälsa till min stora kärlek, Andreas. Kanske can we work nånting out utan att "she" misstänker för mkt. Goodbye.

  SvaraRadera
 2. Ibland är jag hård, men det är bara för att jag älskar dig Rojo. That's right – Aj löv ju.

  Din Andreas

  SvaraRadera
 3. För övrigt - bilden på Dempa Och Victor är den ful(l)aste någonsin.

  SvaraRadera
 4. Mycket gott blev det och det var väl tur att det fanns både Supplication, Blåbær och lite annat gott när provningslistan var avklarad. Rätt imponerande att i princip alla (30-talet?) flaskor var helt tomma innan vi gick. Kanonprovning!

  SvaraRadera
 5. Bra rapportering av en både bra och trevlig provning! Tack till alla - med en extra stor tack till Christer! Vi får köra en provning snart igen.

  (Håller för övrigt med Andreas - den sista bilden är för jävla hemsk!)

  SvaraRadera
 6. Hahaha, varför tror ni att jag la med just den bilden :) Den är magisk! :) Provningen rockade!

  Christer: Det kändes som överflödig info att nämna de ölen då vi druckit så mycket annat gott :) Vill ju inte göra folk avundsjuka :)

  SvaraRadera
 7. Bra sammanfattat! Håller med dig i mycket gällande vad som stack ut men skulle även vilja tillägga Cigar City Warmer Winter Winter Warmer, Foothills Sexual Chocolate & ”vanliga” Hel & Verdoemenis…. men även naturligtvis bonusölen från Christer Supplication & Blåbær.
  Grym provning!

  SvaraRadera
 8. Mycket trevlig provning får jag säga.
  Och kaffen var mycket nödvändig framåt småtimmarna, vilket bilden visar..

  Inga foton från taket? :)

  Jag tyckte Hop Juice'n var god!
  Mer DIPA till folket!

  Hoppas få se brodyren framöver. Rojo var ju så söt i sin "slips"!

  SvaraRadera
 9. Vilken skön provning, verkligen många sköna öl. Det är i Götet det händer, ack vilken stad! :)

  SvaraRadera