2010-05-17

Recept på en bra helg! - Del 1

I fredags tog jag mitt pick och pack samt en bunt riktigt goda öl och begav mig nedåt sveriges framsida, Göteborg.

Planen för helgen var relativt okomplicerad.

  • Fredag - Besöka 3 små rum och Ölrepubliken och intaga lite god öl.
  • Lördag - Ölbryggning hos Drakens Ångbryggeri samt ölprovning med Göteborgs "ölbloggarelit" :).
  • Söndag - Ev bakfylla och hemfärd.
Så hur gick det då?

Fredagen gick som planerat. Vi anlände till 3 små rum 17.30 och spanade intresserat genom öl-listan. Jag fastnade för en Dugges - Celebration och Rojo beställde in en Närke - Camarillo. Celebration var lite maltigare än jag mindes den men fortfarande väldigt god. Lagom till vi druckit upp vår första öl dök den kände ölbloggaren Weine från Casa Beer Blog upp och anslöt till vårt sällskap.


Efter detta blev det en Mikkeller Single Hop - Nelson Sauvin Ipa (givetvis på fat) för mig och Rojo slog till med en Dugges - High Five. Mikkeller Single Hop - Nelson Sauvin Ipa var riktigt bra och slank ner alldeles för fort. Dugges - High Five visade sig vara en skugga av sitt forna jag precis som Holy Cow och Bollox. Vad har eg hänt med dessa? Förra året så sa ju Dugge själv att det berodde på gammal humle men jag tror knappast att så är fallet nu. De har gått ifrån att vara humledominerande till att vara maltdominerande. Tills jag hör att de blivit bättre kommer jag att undvika dem. Enligt vissa gentlemän ska dock Avenyn Ale vara i fin form tillsammans med de mörkare ölen. Hepp!

Efter dessa öl avslutade vi besöket hos 3 små rum med varsin Oppigårds - Indian Tribute. Den var sådär magiskt bra som vanligt! Sveriges bästa ipa?

Förövrigt kan jag väl nämna att ägaren till 3 små rum, Reza, roades av att vi i princip bara pratade öl under hela vår vistelse :)

Ölrepubliken var förhållandevis tom för att vara en fredagkväll och vi fick en bra plats på övervåningen med tillhörande soffor och fåtöljer. Ölutbudet här var det väl lite si och så men de hade iaf Dugges - Bittersweet Dream som jag hade sett fram emot att prova sedan jag hörde talas om den. Minnet vad de andra drack här är lite mediokert så jag väljer att fokusera på vad jag drack :). Bittersweet Dream var lite som ett väldigt sött barleywine kombinerat med en ipa. En anonym källa gissar på att det var en Bollox eller Holy Cow som inte jäst ut ordentligt. Huruvida det stämmer eller inte låter jag vara osagt. Dock är det allmänt känt (iaf bland ölentusiaster) att vissa bryggerier byter namn på produkter som inte blivit som de planerat men de ändå planerar att sälja.

När detta öl var slut så blev det en Grassroots - Broken Spoke Blackened Ipa som bryggs av Fanö Brygghus men där Shaun e Hill från Hill Farmstead Brewery har tagit fram receptet. Jag är ingen riktig fan av svarta ipor men denna var fruktansvärt god med en rejäl beska och en otrolig fruktighet. Jag ser verkligen fram emot att få prova flera öl från detta bryggeri i framtiden.

Jag ville avsluta aftonen med något "tyngre" och ögnade igenom listan över fatöl en gång till. Valet föll till slut på en St. Bernardus ABT 12. Detta är ett öl som jag tidigare ogillat skarpt när det är färskt men är underbart med några år på nacken. Fatversionen av detta öl visade sig dock vara en helt annan historia. Ölet var krämigt och välbalanserat med härliga toner av malt och frukt. Det verkar som om jag måste fixa fram en färsk flaska någon gång i framtiden.

Efter detta öl rörde vi oss tillbaka till verkligheten då vi skulle infinna oss hos Drakens Ångbryggeri klockan 10 följande morgon...

Fortsättning följer!

2 kommentarer:

  1. Ja, det var en trevlig kväll med god öl och gott snack. Ser nu fram emot del 2 i denna serie.

    SvaraRadera
  2. Del 2 kommer inom ett par dagar. Det kommer att bli massivt.

    SvaraRadera