2009-11-25

Harviestoun Ola Dubh Special 30 ReserveDet har blivit dags att utsätta smaklökarna för något riktigt rejält, nämnligen Ola Dubh Special 30 Reserve från bryggeriet Harviestoun i Clackmannanshire, norrut mellan Edinburgh och Glasgow i Skottland. De brygger bland annat en av nyheterna bland julölen, Mr Sno'Balls (ofiltrerat.se) och Old Engine Oil.

Den sistnämnda är den öl som Ola Dubh bygger på och som lagrats på whiskyfat där Highland Park tidigare legat och skvalpat. Ola Dubh Special 30 Reserve är således lagrad på 30-åriga fat och drar iväg på runt 8% i alkoholstyrka.

Så Baggen och jag öppnar kartongen, plockar ut flaskan, drar av kapsylen och häller upp i glasen. Det är en mörk vätska, lite brun i kanterna med askgrått skum. Ganska litet skum.

Det finns tydliga whiskytoner i doften, med påtaglig rök och fatkaraktär. Där finns också tjära, ek och salt. Någon syrlighet tränger igenom, vi funderar på om det kan vara giftemålet med ölet.

Smaken domineras av tjära, choklad, salt och rök. Vaniljen tränger också igenom från fatet. Det är en rätt gräddig kropp, men ändå lättdrucken. Väldigt lite kolsyra.

Skulle man göra en mycket genomtänkt jämförelse, som vi råkade göra då vi drack ölet, så är Innis & Gunn väldigt rått och dåligt, medan Ola Dubh är balanserat och lättdrucket. Det är fortfarande ett öl med whiskykaraktär, inte tvärtom!

Ola Dubh Special 12 Reserve kommer på bolaget den 1 december. I mittsläppet ska enligt uppgift även den 18- och 30-åriga släppas. 12:an går på ca 50 kr för 330 ml.

7 kommentarer:

 1. Jag drack den 12-åriga på ÖBWF och den var riktigt bra. Definitivt den bästa nya öl vi drack den kvällen. Kaggen var dock aningen vassare i mina ögon. Men jag ska definitivt köpa ett par flaskor om dom finns kvar när jag trillar in på Systemet.

  SvaraRadera
 2. Jag vänta fortfarande på att den 40 åriga skall komma, men den som väntar på något gott...

  SvaraRadera
 3. Va fan! Ännu fler bra släpp! November och december dödar hela nästa års ölbudget redan nu! :-O

  SvaraRadera
 4. Den här serien är så mycket bättre öl än Innis & Gunn.

  SvaraRadera
 5. Ser fram emot hela serien på Systembolaget. Var köpte du denna?

  SvaraRadera
 6. Jag tror Baggen köpte den i USA.

  SvaraRadera
 7. Har druckit tre Old Dubh-öl (12, 16 och 18)än så länge. Bra balanserade öl även om jag upplevde alla tre som kanske en smula för oxiderade.

  SvaraRadera