2009-10-01

Hair of the dog - Cherry Adam from the wood!

Detta öl fick jag (Baggen) som en gåva från en bekant i New York under mitt senaste besök där. Det hade då släppts ett par veckor tidigare (november 2008).

Detta öl är bryggt av bryggmästaren hos Hair of the dog, Alan Sprint, för att fira hans 15 år som ölbryggare.

Då jag varit sugen på att testa detta öl ett längre tag så tyckte jag att det var dags att plocka fram det då Rojo besökte mig för en liten ölprovning under ett besök i Stockholm.

Ölet vi pratar om är alltså Cherry Adam from the wood från Hair of the dog som är en old ale som lagrats på sherry och bourbonfat där det tillsats mörka körsbär från trakten kring bryggeriet.

Färgen är mörkt vinröd med en väldigt begränsad skumkrona. En mycket angenäm färg får man lov att säga.

Doften består utav angenäma toner av konserverade körsbär, bourbon, vanilj samt malt och aromer från fatlagringen. Underbart. Doften påminner lite om Goose Island Bourbon County Stout.

Smaken är ganska egenartad med generösa nyanser av karamell, vanilj, körsbär samt malt och en viss syrlighet som gör att det hela får en mycket behaglig balans. Långt mycket mer balanserat än vad man skulle kunna tro om ett öl av denna typen. En liten ton av alkohol infinner sig mot slutet men det förstör intet av upplevelsen.

Ölet värmer mycket behagligt när det rinner ner längs strupen och det enda vi finner att anmärka om ölet är att det kanske skulle kunna ha varit lite mer kolsyra. Det är nog även en ganska stor chans att det mått bra av att få stå och "gotta till sig" något år i källaren.

Ett mycket gott och unikt öl. Rekommenderas starkt!

1 kommentar:

  1. "Rekommenderas starkt!" Ah jag ska plocka upp en flaska på systemet vid nästa besök ;) Skämt åt sidan, jag hade gärna/ska försöka byta till mig denna och andra roligare öl ifrån HOTD då jag diggar allt jag smakat ifrån dem väldigt skarpt, framförallt just Adadm. Låter mums det där.

    SvaraRadera