2009-09-27

Ett år gammal Big A IPA


Den här flaskan Big A IPA från Smuttynose Brewing Company köpte Baggen i Boston i juni 2008 för $5,99 och efter det glömdes den bort i hans stora kassavalv av öl från de sju haven... tills nu.

Vi häller upp en ljus vätska som snabbt blir lite mörkare, mer orange i glaset. Ett krämigt och beige skum med en stor krona. Det här ölet är ganska ofiltrerat.

Doftar tallbarr, svagt av mango, persika, någon annan söt frukt, karameller, örter och kryddor. Det påminner väldigt mycket om ett år gammal Maharaja från Avery, men inte lika sött. Personligen är jag inte stormförtjust i Maharaja som fått stå till sig, även om det går ner.

I den första klunken av Big A IPA finns mer inslag av bitterhumle och karamell.  Alkoholen träder fram och döljs inte så värst bra, mycket smackig och klibbig struktur. Fruktestrar, en hel del sötma även om den inte kommer upp i Maharajans nivåer. Mycket bitterhet kvar i smaken.

Vore kul att veta hur den smakade färsk, den var inte helt klockren efter ett år i skafferiet. Baggen tyckte den var fullt drickbar, men udden var troligen borta. Mindre drickbar tyckte rojo. För söt.

Något om etiketten. Vi blev båda imponerade av hur otroligt ful den är. Medan Baggen direkt fattade ett älskvärt tycke av just den anledningen, fortsatte rojo att avsky den.

1 kommentar:

  1. Jag borde verkligen sätta i mig de öl på lagret som har mycket humle, de vinner nästan aldrig på lagring. :/

    SvaraRadera