2009-06-12

Den gyllene eran!

Det har blivit den tiden på året då det börjar vara dags att fixa lite plats i kylen för "sommaröl" dvs weissbiers, bitters och kanske t om någon lager. Långt in i kylskåpet fick jag syn på Golden Era som är en imperial pilsner på 9% ABV från bryggeriet Dogfish Head.

Detta är helt klart ett av mina favoritbryggerier i staterna så förväntningarna på detta öl (som fö kallades "Golden Shower" innan det bytta namn) är mycket höga!

Färgen är gyllenorange med ett poröst skum som klibbar sig fast i glaset.

Doften är relativt svag med toner av karamell, humle, citrus och rom? Inte helt vanligt med toner av rom i doften från en pilsner även om den nu råkar vara en imperial pilsner.

Smaken är dock trevlig med nyanser av apelsin, karamell, torkad frukt, kryddor och en liten brännade alkoholsötma på slutet. Detta är inte alls vad jag förväntade mig smakmässigt.

Jag känner mig lite kluven inför detta öl. Det är gott men är lite för sött och alkoholstarkt för att det ska vara sådär riktigt bra. Flaskan jag drack har säkert 7-8 månader på nacken så det är fullt möjligt att detta öl smakar bättre färskt. Nu känns det lite för obalanserat. Får väl se om man kan få tag på en färskare flaska inom en snar framtid och kanske ge det en ny chans då.

Värt att prova iaf!

1 kommentar:

  1. Äh, trist med namnbytet. :D

    Med tanke på vädret från nog sommarölen vänta, mer sugen på en Imperial Porter än en pils. *brr*

    SvaraRadera