2009-02-14

Amager Imperial Stout

En halvliter Imperial Stout på flaska från Amager Bryghus köptes i september förra året på Barleywine i Danmark, och nu har det blivit dags att smaka.
En mycket mörk vätska, inte helt svart. Mellanbrunt skum där en tunn hinna med små fluffiga bubblor dröjer sig kvar. Tydliga dofter av kakao med viss syrlighet och samtidigt en lätt friskhet. Det luktar också mer subtilt av vanilj, kanske även nötter. Den är bitter i smaken med torr kakao, lite sirap och kaffe. Inte mycket sötma, men vätskan är mustig och smörig i munnen, ganska liten mängd kolsyra känns mot tungan. En härligt bitter eftersmak där några sötare toner faktiskt visar sig.
En ganska bra imperial stout, men jag har smakat bättre. Den kändes rätt o-komplex från början, jag hittade inte mycket att gå på förutom chokladen, men både doft och smak växte med tiden.

5 kommentarer:

 1. Har själv bara druckit denna helfärsk och då har det, i princip smakat "rostad humlebomb". Väldigt o-komplex ja men okej om det är vad man är ute efter. Deras mer delikata imperial stout HR. Frederiksen rekommenderas istället varmt om du inte har provat den, en helt annan klass.

  SvaraRadera
 2. Instämmer med föregående talare. Tycker HR.Frederiksen är bra mycket bättre.

  /Markus

  SvaraRadera
 3. Absoult, jag instämmer helt! HR. Frederiksen har jag provat en gång på flaska och en gång på ölmässan i Köpenhamn senast, och den gillade jag mycket bättre. Har en flaska kvar hemma.

  SvaraRadera
 4. Jag kom fram till samma slutsats under min tredagarsprovning för en tid sedan, då jag betade av denna Amager, Raasted Imperial Stout samt Midtfyns Imperial Stout. Midtfyns IS tyckte jag bäst om, med betydligt mer nyanserade vaniljtoner istället för bara en vidbränd bäska. Midtfyns rekommenderas om ni springer på den i Danmark!

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig blivit besviken på någon öl från amager dom håller hög klass.

  Enligt mina betyg så har både hr Fredriksen och imperial stouten samma betyg 9/10, men jag har inte druckit dom mot varandra.

  Båda är grymt bra hur som helst.

  SvaraRadera