2010-05-20

Recept på en bra helg! - Del 2

Lördagen den 15/5.

Klockan var 8-någonting då alarmet gick igång. Trots att dagen skulle bjuda på både ölbryggning och en ölprovning så kändes det lite segt att ta sig upp.

9.30 hämtade en vän till Rojo upp oss för transport till Drakens Ångbryggeri i Mölndal där vi skulle träffa Rick Gordon Lindqvist för att brygga "Baggens Välhumlade Sommarbock", en vetebock med långt++ mycket mer humle än vad som är brukligt för stilen.

Ett separat inlägg om bryggningen kommer vid ett senare tillfälle.

När vi var klara med bryggningen, runt 16.30, var det dags för ett kvickt klädbyte och sedan bege sig mot The Rover Pub för att möta Dempa, Christer och Weine för att intaga en öl och lite mat innan kvällens galna provning skulle börja.


För de som inte har provat burgaren på The Rover Pub, gör det, den är nämligen riktigt bra. De hade fö Mikkeller 1000 IBU på fat under vårt besök där men vi valde att avstå den då kvällen skulle bjuda på rikligt med alkoholstarka öl.

När vi var i stort sett klara med maten dök Victor samt herr och fru Marsiblursi upp för att se om vi var klara att röra oss vidare, vilket vi nästan var. Ett par minuter senare var vi på väg till Christers arbetsplats då det var där provningen skulle ske.

Lokalerna visade sig vara toppenfräscha och där fanns rejält med glas. Christer hade även varit vänlig nog att förse oss med lite tilltugg i form av ost, chips mm.


Nu började folk att plocka fram de öl de tagit med sig till provningen och alla tittade intresserat på när flaskorna ställdes fram på bordet. De flesta öl som skulle provas kände vi ju till i förskott men det har ju hänt förut att någon tar med en skön bonusöl bara för att de kan. Så skedde även denna gång i form av en Mikkeller - X Imperial Stout 2007 Barrel Aged som herr och fru Marsiblursi ropat hem på en välgörenhetsauktion som Mikkeller och ölbutikken arrangerat för ett tag sedan. Man kan väl lugnt påstå att detta var ett öl jag aldrig trodde jag skulle få smaka och jag blev ännu mer tacksam att de tagit med den när de avslöjade hur mycket de betalt för den :-)


Eftersom vi provade _många_ öl under kvällen så har jag valt att fokusera på de, i mitt tycke, bästa ölen och istället skriva lite mer utförligt om dem :)
  • The Bruery - Black Tuesday

    En massiv stout på 19.5% som har lagrats på bourbonfat. Doften är enorm med med toner av chokladlikör, bourbon, vanilj, portvin och rostad malt. Mycket respektingivande faktiskt. Smaken är minst lika enorm där lakrits, malt, bourbon, portvin, russin, choklad, katrinplommon samt soja slåss om att få uppmärksamhet. Det är andra gången jag dricker denna och jag vidhåller att 7-8cl av detta odjur är mer än nog. Väldigt imponerande för att vara 19.5%. Väldigt sött.
    Betyg: 4.5/5
  • Firestone - Walker 12

    Ett öl som är en mix av en massa olika öl från firestone som sedan har fatlagrats vad jag förstår. Mixen är olika för varje årgång. Jag har druckit detta öl vid ett tidigare tillfälle och tyckte då att den var bra men inte jättebra. Doften är ganska intensiv med toner av karamell, trä, whisky och vanilj samt nötter. Smaken är riktigt angenäm och jag känner tydliga spår av karamell, alkhohol, lakrits, bröd, mogna frukter, bourbon samt mjölkchoklad. Måste säga att detta öl kändes väldigt angenämt och balanserat nu mot när jag drack det senast. Tokigt gott!
    Betyg: 4.5/5
  • Cantillion Foufoune

    Självklart bjöd kvällen på en del öl av syrlig karaktär och detta var ett av de 2 bästa dito. Jag har väl inte druckit något från Cantillon som varit "dåligt" men vissa är ju helt klart bättre än andra. FouFoune är iaf en aprikoslambik och jag tror årgången vi hade äran att prova var 2006. Doften är väldigt typisk ett öl av denna klass och toner av sur mjölk, omogen frukt, trä och en viss citronsyra. Smaken är ganska lik doften med undantag av att det smakar "stall" och toner av aprikos tränger fram då och då. Detta är en väldigt "tuff" lambic men den var kändes underbar att bryta av med under en provning då många av ölen var starka och söta.
    Betyg:4.0/5
  • Apis Póltorak Jadwiga

    Vad är nu detta undrar folk? Jo, Victor hade erbjudit sig att ta med denna dryck då den är den högst rejtade mjöden på Ratebeer i dagsläget. Jag gillar mjöd men det är inte många, som jag testat, som varit något att ha. Denna mjöd ska dock vara extra bra för att man haft i hallon, vilda rosor(!) och honungnektar. När jag provsmakade denna infann sig ett stort leende på min mun. Drycken var förvisso sjukt söt men otroligt sammetslen med smak av honung, frukt, karamell samt lite lönnsirap och alkohol. Doften är däremot inte så fantastiskt utan där dominerar mest karamell, alkohol, sirap och en hint av bourbon. Förmodligen är detta den sötaste dryck jag någonsin inmundigat men en 7-8cl att sippa på var underbart.
    Betyg: 5/5
  • The Bruery - Papier

    Kvällens andra öl från populära The Bruery. Papier är en sk old ale där 75 av ölet lagrats på ekfat och 25% är lagrat på bourbonfat. Ölet är på respektingivande 14.5% alkohol och jag förväntade mig en kraftfull arom men finner att den är mer elegant än kraftfull med nyanser av karamell, trä, bourbon samt muscovadosocker. Smaken domineras av dadlar, russin vanilj, karamell, trä och en diskret ton av mjölkchoklad. Sin styrka till trots fann jag detta öl väldigt lättdrucket men det behöver nog ett par år på flaska för att nå sin fulla potential.
    Betyg: 4.0/5
  • 3 Fonteinen - Oude Geuze Vintage 2002

    Geuze är en ölstil jag lärt mig att dricka på senare år. Man inser inte riktigt hur bra denna typ av öl är förräns man använt den för att fräscha upp smaklökarna efter man druckit ett par-tre riktigt tunga och smakrika öl. Hursomhelst så var denna flaska från 2002 och har således ett par år på nacken. Doften är inte så intensiv som jag förväntar mig utan det är diskreta toner av citrus, hö, trä, och syrliga äpplen. Smaken är ganska snarlik där citrus, hö, läder, frukt samt vått trä dominerar. Allting är dock väldigt välbalanserat och den är mycket mildare än jag förväntat mig. En riktig toppengeuze!
    Betyg: 4.5/5
  • De Molen - Hel & Verdoemenis 666

    Bryggeriet De Molen har verkligen blivit ett av mina favoritbryggerier på senare tid. De är inte rädda för att experimentera och producerar nya öl i en rask takt. Detta har öl har fått mycket positivt uppmärksamhet på sistone så jag såg verkligen fram emot att prova det. Doften är ganska mäktig där jag främst känner igen rostad malt, kaffe, rök, cognac och vanilj. Smaken är lite som man förväntar sig efter man känt doften och vanilj, rostad malt, bitterchoklad, en touch av lakrits, mörk karamell och en aning övermogen frukt och cognac trängs om uppmärksamhet. Alkoholen är väldigt väl dold och om man nu får klaga på något så kunde den ha haft lite mer kolsyra (den har dock kolsyra men det är i minsta laget). Ännu ett toppenöl från De Molen.
    Betyg: 4.5/5
  • Mikkeller - X Imperial Stout 2007 Barrel Aged

    Herr & fru Marsiblursi slog på stort och tog med sig detta öl som enbart producerats i 40 exemplar. Det är en 15% stout som lagrats på sherry fat. När ölet hälls upp ser man att det är riktigt tjockt och svart som motorolja. Doften är riktigt söt och angenäm med toner av sherry, melass, mogen frukt, karamell och choklad. Jag satt faktiskt och doftade på detta öl i flera minuter innan jag insåg att jag nog borde smaka lite på det också... Smaken är mycket komplex (minst sagt!) och jag känner igen nyanser av plommon, russin, sherry, melass, mörk karamell, portvin, rostad malt och choklad. Som många stouts i den tyngre skolan så har detta öl en väldigt hög restsötma och gillar man inte det så kanske detta öl är lite i tyngsta laget. Jag fann iaf detta öl otroligt gott och det svider lite i själen att veta att jag inte kommer att få dricka det igen. Vår flaska hade fö nummer 20/40.
    Betyg:4.5/5
Det var en riktigt angenäm kväll med mycket sköna människor och många goda öl. Återigen stort tack till Christer som ordnade med lokal, snacks, mumsiga hembrygda öl samt galna bonusöl mitt i natten :)



Jag ser redan fram emot nästa provning!

2010-05-17

Recept på en bra helg! - Del 1

I fredags tog jag mitt pick och pack samt en bunt riktigt goda öl och begav mig nedåt sveriges framsida, Göteborg.

Planen för helgen var relativt okomplicerad.

  • Fredag - Besöka 3 små rum och Ölrepubliken och intaga lite god öl.
  • Lördag - Ölbryggning hos Drakens Ångbryggeri samt ölprovning med Göteborgs "ölbloggarelit" :).
  • Söndag - Ev bakfylla och hemfärd.
Så hur gick det då?

Fredagen gick som planerat. Vi anlände till 3 små rum 17.30 och spanade intresserat genom öl-listan. Jag fastnade för en Dugges - Celebration och Rojo beställde in en Närke - Camarillo. Celebration var lite maltigare än jag mindes den men fortfarande väldigt god. Lagom till vi druckit upp vår första öl dök den kände ölbloggaren Weine från Casa Beer Blog upp och anslöt till vårt sällskap.


Efter detta blev det en Mikkeller Single Hop - Nelson Sauvin Ipa (givetvis på fat) för mig och Rojo slog till med en Dugges - High Five. Mikkeller Single Hop - Nelson Sauvin Ipa var riktigt bra och slank ner alldeles för fort. Dugges - High Five visade sig vara en skugga av sitt forna jag precis som Holy Cow och Bollox. Vad har eg hänt med dessa? Förra året så sa ju Dugge själv att det berodde på gammal humle men jag tror knappast att så är fallet nu. De har gått ifrån att vara humledominerande till att vara maltdominerande. Tills jag hör att de blivit bättre kommer jag att undvika dem. Enligt vissa gentlemän ska dock Avenyn Ale vara i fin form tillsammans med de mörkare ölen. Hepp!

Efter dessa öl avslutade vi besöket hos 3 små rum med varsin Oppigårds - Indian Tribute. Den var sådär magiskt bra som vanligt! Sveriges bästa ipa?

Förövrigt kan jag väl nämna att ägaren till 3 små rum, Reza, roades av att vi i princip bara pratade öl under hela vår vistelse :)

Ölrepubliken var förhållandevis tom för att vara en fredagkväll och vi fick en bra plats på övervåningen med tillhörande soffor och fåtöljer. Ölutbudet här var det väl lite si och så men de hade iaf Dugges - Bittersweet Dream som jag hade sett fram emot att prova sedan jag hörde talas om den. Minnet vad de andra drack här är lite mediokert så jag väljer att fokusera på vad jag drack :). Bittersweet Dream var lite som ett väldigt sött barleywine kombinerat med en ipa. En anonym källa gissar på att det var en Bollox eller Holy Cow som inte jäst ut ordentligt. Huruvida det stämmer eller inte låter jag vara osagt. Dock är det allmänt känt (iaf bland ölentusiaster) att vissa bryggerier byter namn på produkter som inte blivit som de planerat men de ändå planerar att sälja.

När detta öl var slut så blev det en Grassroots - Broken Spoke Blackened Ipa som bryggs av Fanö Brygghus men där Shaun e Hill från Hill Farmstead Brewery har tagit fram receptet. Jag är ingen riktig fan av svarta ipor men denna var fruktansvärt god med en rejäl beska och en otrolig fruktighet. Jag ser verkligen fram emot att få prova flera öl från detta bryggeri i framtiden.

Jag ville avsluta aftonen med något "tyngre" och ögnade igenom listan över fatöl en gång till. Valet föll till slut på en St. Bernardus ABT 12. Detta är ett öl som jag tidigare ogillat skarpt när det är färskt men är underbart med några år på nacken. Fatversionen av detta öl visade sig dock vara en helt annan historia. Ölet var krämigt och välbalanserat med härliga toner av malt och frukt. Det verkar som om jag måste fixa fram en färsk flaska någon gång i framtiden.

Efter detta öl rörde vi oss tillbaka till verkligheten då vi skulle infinna oss hos Drakens Ångbryggeri klockan 10 följande morgon...

Fortsättning följer!

2010-05-02

Lokala öl i sommar

Många reser runt i Sverige under sommaren och då kan det som ölvän vara bra att känna till vilka butiker som säljer lokala öl. Jag har tittat runt lite i beställningssortimentet och hittat en del ställen. Om det är något jag har missat, fyll gärna på eller kommentera.

En del av produkterna är nyheter från och med 2010-05-01.


Västra Götaland
Brogatan 19, MÖLNDAL
Dugges Bollox!
Dugges High Five!
Dugges Holy Cow!
Dugges 1/2 Idjit!
Dugges Avenyn Ale
Dugges Bältesspännaren
Dugges Gustafs Finger
Dugges Kals Stout
Dugges Johannas Bästa (alla med säsongsvariation)

Gårda, Åvägen 42, GÖTEBORG
Nordstan, Lilla Klädpressaregatan 8-16, GÖTEBORG
Oceanbryggeriet 12 Plato Lager 88830
Oceanbryggeriet IPA 89852
Oceanbryggeriet Göteborgsporter 89920

Karl Johansgatan 85, GÖTEBORG
Frölunda Torg, Marconigatan 5, VÄSTRA FRÖLUNDA
Göteborgs Nya Starkpilsner 81881

Gamlestaden, Hornsgatan 1, GÖTEBORG
Grebbestad Ölhallen 7-an, Mörkare än det andra 77709
Grebbestad Ölhallen 7-an, Ljusare än det ena 77710

Ale Torg 7, NÖDINGE
Ahlafors Ljusa 81594
Ahlafors Mörka 83380
Ahle Ale 81415

Drottninggatan 10, VARA
Qvänum Havre Ale 89993
Qvänum McBrian Ale 89853

Boråsvägen 2, ULRICEHAMN
Bogesund 1520 77705
Bogesund 1604 77706
Bogesund 1788 77704
Bogesund Jubileumsöl 1307 77707

Dalarna
Kyrkogatan 19, MORA
Mora Bryggeri Kölner Bier 84002
Mora Bryggeri Amber Ale 84007

Jämtland
Lillänge, Chaufförvägen 27 A, ÖSTERSUND
Jämtlands Heaven 89810
Jämtlands IPA 89796

Kyrkgatan 66, ÖSTERSUND
Jämtlands IPA 89796
Jämtlands Porter 71221

Årevägen 49, ÅRE
Åbro Hummel Original 71248

Uppsala
Svava, Dragarbrunnsgatan 50 A, UPPSALA
Slottskällans Kloster 88813
Slottskällans Roslager 71045
Slottskällans Uppsala Lager 89774

Västmanland
Hälla Syd, Glasvingegatan 5, VÄSTERÅS
Hantverksbryggeriet Baronen Barley Wine
Hantverksbryggeriet Bödeln IPA
Hantverksbryggeriet Kosacken 89874
Hantverksbryggeriet Munken 89873
Hantverksbryggeriet Narren 89871
Hantverksbryggeriet Rövarn 88100
Hantverksbryggeriet Sotarn Oatmeal Stout 89870
Hantverksbryggeriet Alkemisten 88105

Hammartorget 5 B, HALLSTAHAMMAR
Strömsholms Slussvaktaren 89898

Kalmar
Sevedegatan 25 B, VIMMERBY
Åbro Bryggmästarens Mörka Lager
Åbro Luthander 88244

Södermanland
Tuna park, Albertina Nyströms väg 2, ESKILSTUNA
Eskilstuna Ölkultur Bälgviken Pale Ale
Eskilstuna Ölkultur Fröslunda Tjeckisk Pilsner
Eskilstuna Ölkultur Nyfors 89149
Eskilstuna Ölkultur Snopptorp Starkporter 89995
Eskilstuna Ölkultur Torshälla Dubbelbock 89994

Västra Kvarngatan 7, NYKÖPING
Nils Oscar Coffee Stout 88149
Nils Oscar Rökporter 2007 86556
Nils Oscar Imperial Stout 89473
Nils Oscar Barley Wine 89474

Halland
Köpmansgatan 5, HALMSTAD
Krönleins Crocodile Lager
Krönleins Three Hearts Premium Lager 81425

Eurostop Köpcenter, HALMSTAD
Krönleins Three Hearts Premium Lager 81425

Gävleborg
Långgatan 10, BOLLNÄS,
Långgatan 17, EDSBYN,
Norra Kyrkogatan 14, HUDIKSVALL,
Norra Järnvägsgatan 45, LJUSDAL,
Köpmangatan 9, SÖDERHAMN
Helsinge Pilsener 89811

Norrbotten
Storheden, Besiktningsvägen 25, LULEÅ
Swedish Lapland Dark
Swedish Lapland Nyckelpilsner 89778
Swedish Lapland Nyckelöl Original 89779
Swedish Lapland Piteå Lager 89780

Stockholm
Centrumtorget, HALLSTAVIK
Skebo Bruksbryggeri Gjutarns bästa bitter 88057
Skebo Bruksbryggeri Bruksöl 88157
Skebo Bruksbryggeri Triple Gold Bitter 88294
Skebo Bruksbryggeri Lantöl 89866

Tullportsgatan 12, NORRTÄLJE
Skebo Bruksbryggeri Gjutarns bästa bitter 88057
Skebo Bruksbryggeri Bruksöl 88157
Skebo Bruksbryggeri Triple Gold Bitter 88294
Skebo Bruksbryggeri Lantöl 89866

Nymärsta Kulle 3, MÄRSTA
Sigtuna Humle-Hildas Altbier 83178

Mörbyvägen 3, NYNÄSHAMN
Nynäshamns Indianviken Pale Ale 72256
Nynäshamns Pickla Pils 71010
Nynäshamns Sotholmen Stout 72254
Nynäshamns Ålö Ale 72255

Skåne
Stora Rådmansgatan 5, SIMRISHAMN
Stockeboda Gårdsbryggeri Ljus Ale 89964
Stockeboda Gårdsbryggeri Pils 89965
Stockeboda Gårdsbryggeri IPA 89966
Stockeboda Gårdsbryggeri Äppelwit 88678
Stockeboda Gårdsbryggeri Single Malt 88135

Stora Östergatan 13, YSTAD
Två Bryggare Ysta Färsköl 86529